kako dobro izvesti javni nastup?

kako dobro izvesti javni nastup?

Pet savjeta za dobar javni nastup

Vrijeme provedeno kod kuće možete kratiti čitanjem knjiga i gledanjem filmova, tjelovježbom, ali i vježbanjem svog javnog nastupa! Sasvim sigurno, svi ponekad trebate javno izlagati, kojim god poslom se bavili. U nastavku vam donosimo pet kratkih savjeta za dobar javni nastup i njegovu pripremu.

1. Pripremite se za javni nastup

Priprema je najvažniji segment dobro izvedenog javnog nastupa. Od sadržaja koji iznosite, držanja vašeg tijela do glasa. Winston Churchill, jedan od najpoznatijih govornika, za jednu minutu govora pripremao se sat vremena. Vježbajte sadržaj svog govora, ali i obratite pažnju na držanje i gestu. Snimite se mobilnom ili kamerom na laptopu i proučite kako izgledate dok govorite. Video snimka najbolji je način da uočite što radite dobro, a na čemu još trebate poraditi.

2. Napravite koncept svog govora

Bez obzira na to koliko traje vaš javni nastup, ono što govorite podijelite u tri dijela: UVOD, GLAVNI DIO i ZAKLJUČAK. Ispišite na papir glavne činjenice koje želite iznijeti. Poruke koje želite prenijeti moraju biti jasne, jednostavne i izravne. Vaša vas publika mora moći razumjeti i pratiti. Govor možete započeti nekom pričom, anegdotom, pošalicom, na koju se možete vratiti i na samom kraju vašeg nastupa. Glavni dio govora sastoji se od argumenata koje želite iznijeti svojoj publici. Možete im pridodati i protuargumente koje onda valja pobiti. Budite logični, ali i poetični, koristite racionalne elemente, ali i one koje utječu na emocije.

3. Pripazite na držanje i gestu

Od cjelokupnog dojma koji ostavljamo prilikom javnog nastupa, samo 7% odnosi se na sadržaj koji izgovaramo. Ostali dio odlazi na neverbalne znakove i glas.  Od trenutka kada se pojavite „na sceni“, sve je važno – odjeća koju nosite, parfem koji ste nanijeli (pazite da nije previše intenzivan), držanje vašeg tijela.

Tijekom nastupa stojte uspravno, a najbolje je stajati u širini kukova, s jednakom težinom raspoređenom na obje noge. Pripazite na gestu – najveći problem govornicama obično su ruke u koje često zna otići i ona skrivena napetost. Nemojte ih previše grčiti i stiskati, pustite da ruke prate sadržaj govora koji iznosite. Ne dodirujte lice za vrijeme nastupa i ako možete – krećite se po prostoru u kojem nastupate.  

4. Ugodite svoje glas

Glas je izuzetno važan u javnom nastupu, čini čak 38% dojma koji ostavljate. Prije nastupa, razgibajte se, pogotovo bočni dio trupa. Razgibajte i vrat vrteći ga polukružno samo u donjoj ravnini (prema podu). Lagano se šakama lupkajte po prsima dok ispuštate glas, osjetite vibracije na prsima. Brojite do 30  radeći pritom tzv. majmunoliku vježbu – rastežite i skupljajte usnice, podižite i skupljajte čelo, obraze. Riječju, radite najčudnovatije izraze lica moguće kako biste razgibali mišiće cijelog lica, a redovitim prakticiranjem ove vježbe i smanjili bore na licu!

5. Prije javnog nastupa nemojte konzumirati sljedeće namirnice i pića

Kavu, šećer, gazirane napitke i alkohol trebalo bi izbjegavati neposredno prije nastupa. Kava i šećer mogu vas uznemiriti i uzrokovati nagli pad energije, što će itekako biti vidljivo na vašim tjelesnim reakcijama, dok ćete zbog alkohola lako izgubiti koncentraciju. Što se gaziranih pića tiče – zbilja ne želite podrignuti uslijed javnog nastupa ako je to ikako moguće izbjeći!

O pojedinim segmentima javnog nastupa pisat ćemo o nastavku, a za kraj zapamtite: priprema je ključna. No od jednake je važnosti da se prilikom nastupa osjećate i budete svoji!

Želite znati više o tome kako dobro odraditi javni nastup ? Javite nam se s punim povjerenjem 🙂

Foto by  Pixabay