Novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke: Što je ono što vam je zbilja važno?

Nova godina je pred vratima, a s njom na pragu stoji i košarica s novogodišnjim odlukama. Nova godina nudi mogućnost ili barem vremensku iluziju novog početka, čistog lista kojeg tek treba ispisati.

Iako datumski krećemo od broja jedan – naš život nastavlja se tamo gdje je i onakav kakav je stao posljednjeg dana godine koju smo ispratili. Kalendarski smo možda, bez ikakve vlastite akcije, zakoračili u novo poglavlje. Nešto se promijenilo i brojevi su krenuli ispočetka – sve drugo, ostalo je isto.

Osim onih kojima se baš dogodila neka životna prekretnica u noći sa stare na novu godinu, većina nas se, prvoga dana prvoga mjeseca godine koju tek treba otkriti, suočava s „nasljeđem“ godine iza nas.

Novogodišnje odluke u sjeni “nasljeđa” godine koja je prošla

Za razliku od kalendara, to se nasljeđe neće automatski poništiti. Neće se, poput mjeseci, predati kao čist list papira na kojem svake godine iznova, imamo priliku ispisati svoju priču, kao da prije nje ništa nije bilo.

Godine nas podsjećaju na to da vrijeme ipak ide i da mi, svojim mislima i ponašanjem, ostavljamo traga na sebi, ljudima nama bliskima, na društvu i svijetu u kojem živimo. Podsjećaju nas da smo mi ti koji kreiramo i realiziramo svoj život iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu.

Neke su stvari izvan naše kontrole no za mnogo toga u našem životu zaslužni smo i odgovorni mi sami. Gdje i kako radimo, na što pristajemo, s kim živimo i koga pored sebe biramo.

Je li zbilja važno da je prvi?

Prvi dan nove godine, priznajem, ima neki magični prizvuk – daje dojam kao da je pred nama neki novi početak, mogućnost da upravo od početka, ovoga puta, krenemo kako treba. Prestanemo pušiti. Počnemo jesti kelj. Pokrenemo vlastiti posao.

Osobno, nisam fan ponedjeljka, prvog dana u mjesecu, prvog dana nove godine kao onih dana od kojih treba nešto početi raditi. Ako se nešto želi, započet će se i u petak i u subotu, u srijedu i 17- og u mjesecu, ove ili sredinom godine koja dolazi.

Osim što olakšava neke birokratske stvari, datum nema nikakve veze s time. Ono što ima jest naša volja i želja – naša odluka da nešto učinimo ili promijenimo.

novogodišnje-odluke
Foto by Pexels

Ja sam, primjerice, shvatila kako su mi se zadnjih godina životni prioriteti promijenili i da, prije svega, želim mir i stabilnost. Želim ponovno piti kavu bez grižnje savjesti i želim vježbati u ranim jutarnjim satima. Želim siguran dom i, na iznenađenje svih ostalih, malog psećeg prijatelja koji će me pratiti na mojim ranojutarnjim vježbalačkim pohodima. Želim razvijati svoj posao i da svoj život napokon počnem osjećati kao vlastiti. Jednostavno, zar ne? 🙂

Što motivira vaše novogodišnje odluke?

Vanjski  motivatori nikad se u nama neće zadržati dovoljno dugo da nas poguraju do ciljne linije. Prava motivacija, ona koja će nas goniti i bodriti i dizati s poda kada padnemo, mora doći iz nas samih, iz naše nutrine.

Mi sami sa sobom moramo biti na čisto da je to što radimo ono što mi zapravo želimo. Ne naši roditelji, poslodavci, društvo ili partner.

Mi.

U novoj godini stoga vam želim da prije svega odlučite što je ono što vi želite – biti, raditi, osjećati. Što je ono što je VAMA bitno i kako vi želite da vaš život izgleda. To je nešto na što, iako vam to možda ne govore dovoljno, imate apsolutno pravo.

Stoga, u moru banalnih, površnih, tuđih i za vas zapravo nevažnih novogodišnjih odluka, u novoj godini želim vam da saznate i odlučite ono što je za vas istinski važno.

Ako vam je pak važno da svoje poslovanje ili osobni brend podignete na višu razinu u godini pred nama, javite nam se🙂

Photo by Maddi Bazzocco on Unsplash

Tags:
,